Profilaxie dentara

Profilaxia sau prevenirea bolilor dentare constă în consultul stomatologic periodic pentru a preveni afectiunile gingivale și dentare. Este recomandat să se repete la intervale de 6 luni şi 1 an, în funcţie de istoricul pacientului.

Acest procedeu servește nu numai la curăţarea dinţilor, dar şi la evaluarea cavitătii orale pentru a descoperi eventualele probleme dentare.

Detectarea precoce este cheia pentru evitarea tratamentelor complicate şi costisitoare. Principalele boli dentare, cariile şi afecţiunile parodontale au o simtomatologie săracă în stadiile incipiente.

Pacientul nu poate observa singur din timp dacă apare afectarea dentară sau severitatea bolii. Din acest considerent, vizitele regulate la dentist sunt foarte importante, în scopul de a trata din timp diferite îmbolnăviri dentare și pentru a preveni apariţia altora.

O zonă anatomică importantă în care periajul la domiciliu este ineficient este cea subgingivală, a carei igienizare este foarte importantă și pentru care trebuie să apelăm la un medic dentist care va efectua un tratament profesional. Acesta va elimina tartrul de pe suprafaţa dintelui şi din pungile gingivale, placa bacteriană şi petele dentare.

Tartrul se poate forma prin calcifierea plăcii dentare (transformarea fosfatului amorf de calciu în săruri de calciu), dar s-au observat şi depozite de substanţe minerale direct pe dinţi. Conform studiilor actuale o mare majoritate a populaţiei suferă de tartru.

În funcţie de situaţie MEDICUL RECOMANDĂ:

  • detartraj cu ultrasunete; având o serie de avantaje faţă de detartrajul clasic: eliminarea tartrului este totală, tratamenul se efectuează fără dureri, nu afectează dinţii;
  • fluorizări şi periaje profesionale;
  • tratamente antiinflamatorii prin chiuretaje gingivale şi subgingivale, electrocauterizări;
  • badijonări cu clorură de zinc.