Implant dentar

Un implant dentar este un înlocuitor al rădăcinii dintelui având forma unui şurub cu rol de suport pentru punţi, coroane şi proteze dentare.

De ce sunt bune implanturile? Ce avantaje au?

  • estetice şi confortabile
  • asigură o bună funcționare a dinţilor din jur
  • menţine starea generală de sănătate
  • previne migrarea dinţilor şi pierderea de ţesut osos
  • reduce semnificativ impactul asupra dinților în imediata vecinătate
  • poţi manca aproape orice
  • revin cât mai aproape de condiţia originară dinților, aspectul și funcționalitatea lor
  • gingiile nu vor mai fi iritate

Cum știu dacă am nevoie de implant?

Medicul implantolog după examinare și diagnosticare va determina dacă implantul este cea mai bună soluție pentru înlocuirea dintelui lipsă. Se face o radiografie pentru a determina starea maxilarului, mai ales dacă dintele a fost pierdut cu mult timp în urmă și se planifica etapele tratamentului.

Cum se procedează?

Implantul din titan sau aliaj din titan este un material biocompatibil, se introduce ân tesutul osos și urmează o perioadă de așteptare între 3 și 6 luni. Procedura se efectueaza sub anestezie locală. În a doua etapă se ataşeaza o coroană temporara ,în scop estetic şi protetic apoi urmeaza o nouă perioadă de vindecare de 1-2 luni și se trece la etapa protetică. Perioada de vindecare este foarte importantă și în cazul în care se respectă se obtin rezultate mult mai bune decât în caz contrar.

Deşi sunt cunoscute progrese considerabile clinico-tehnologice în protetica dentară modernă, în domeniul protezării mobilizabile sunt bine cunoscute limitele funcţionale ale acestor proteze care duc la un şir de probleme psihologice, emoţionale declanşate de aceste construcţii. Mai este cunoscută atitudinea negativă a pacientului faţă de prepararea a doi dinţi sănătoşi în cazul edentaţiei (lipsei a unui sau doi dinţi) intercalate.
Un mare avantaj pentru rezolvarea acestei probleme pentru pacient îl constituie aplicarea implanturilor dentare.