Endodonţia

Endodonţia este una din cele mai importante ramuri ale stomatologiei și se ocupă cu cauzele, diagnosticul, prevenirea și tratamentul bolilor şi a leziunilor pulpare.

Dintele prezintă la interior un canal în care se găseşte pulpa dentară. Endodonţia se ocupă exact de tratarea acestui segment anatomic. Tratamentul endodontic se impune atunci cand dintele prezintă o carie sau o traumă care a provocat alterarea ţesutului pulpar şi-n cele din urmă moartea acestuia.

Recurgem la tratament endodontic şi in cazul unor lucrări protetice care trebuie realizate pe dinţi cu tesut dentar foarte redus şi cu inflamaţia ţesutului pulpar. În toate cazurile enumerate mai sus, specialiştii noştri intervin prin devitalizarea dintelui (indepărtarea pulpei dentare) şi introducerea unui material în locul acestuia, în interiorul canalului.

Endodonţia poate fi asociată şi cu tratament chirurgical în situaţia unui granulom periapical (infecţie localizată la nivelul rădăcinii dintelui). În acest caz chirurgia îndepărtează infecţia, fiind urmată apoi de tratamenul endodontic al canalului.